Pojďte s námi Pivní stopou...

...ať už šlo o jakoukoli dobu, člověk, potřeboval-li se zorientovat, orientačními body byly vždy hospůdky, hostince, krčmy a obdobná zařízení. Věhlas daných podniků, jejich hostinských a lahodného moku nám prostě utkví v hlavě vždy víc, než název ulice. Abychom se tedy ve světě nikdy neztratili, pojďme si rozšířit své obzory prostřednictvím sběratelské hry, jejímž úkolem a cílem je, seznamovat nás jak s hospůdkami a širokou škálou nejen českého piva, tak i se zajímavostmi, které by neměly uniknout naší pozornosti.

Turistika s pivním režimem...

Pivovarská Velká Bystřice

V městečku Velká Bystřice nedaleko Olomouce se nacházejí hned tři pivovary a to Tvarg, Z-Stage (ten nemá bohužel hospodu) a létající pivovar Ničitel. Pivovar Tvarg funguje od roku 2020 a navazuje na historický pivovar z roku 1579.

Pivovarská restaurace se nachází v prostorech pod křížovými klenbami – nejstarší části areálu pivovarských sklepů. Prostory prošly rozsáhlou rekonstrukcí v létě 2021. Nyní se v jednom objektu vaří pivo Tvarg a zrají Tvargle, neboli tvarůžky.

Od roku 2020 funguje v původních kamenných sklepích tvarůžková výroba. Místní tvargle se pyšní certifikátem Haná regionální produkt a získaly ocenění Regionální potravina.

Pivovar vaří kromě tradičních ležáků i svrchně kvašené speciály a ročně uvaří téměř 20 druhů. Sládkem a spolumajitelm je David Kapsia, zkušený pivovarník, který ještě vlastní pivovar Kosíř.

V době naší návštěvy bylo možné ochutnat Desítku (0,5l za 39,-), Ležák 11 (0,5l za 42,-), APA 12 (0,4l za 55,-), Milk stout 17 (0,4l za 59,-) a Belgian Triple 18 (0,4l za 59,-). Výběr to byl těžký, tak jsem ochutnal pivní degustační prkénko (5x 0,1l za 69,-).

Všechna piva byla výborná a návštěvu můžu určitě doporučit.

Jen cca 700 metrů od pivovaru Tvarg je hospůdka létajícího pivovaru Ničitel. Hospůdka se nachází v bývalé nádražní budově na nádraží Velká Bystřice zastávka. Jedná se o létající pivovar, který nemá vlastní pivovarské zařízení, ale vaří ve spřátelených pivovarech, které mají volnou kapacitu. Piva, které měli na čepu, byly uvařené v Hanáckém pivovaru v Olomouci a v Parníku v Přerově. Piva si vaří dle vlastní receptury, místní sládek má totiž bohaté zkušenosti z domácího vaření.

Na čepu byly 4 piva. Samozřejmě nemohl chybět ležák Pecivál 11 (0,5l za 44,-).

Zelený speciál (0,4l za 49,-), Malinový kyseláč (0,4l za 55,-) a Višňový speciál (0,4l za 49,-). Kromě Višňového speciálu jsem ochutnal vše a piva mi hodně chutnaly.

Pivovar je hodně oblíbený u cyklistů, tak pro ně mají i Bezový rádler. Čas v této hospůdce utíká jako voda, tak jsme jeli zpět do Olomouce až dalším vlakem. Naštěstí jezdí často.

Oba pivovary jsou nově v Pivní stopě, jako samostatná pivní zastavení. Pivovar Tvarg pod číslem PZ869 a Minipivovar Ničitel pod číslem PZ870.