Pojďte s námi Pivní stopou...

...ať už šlo o jakoukoli dobu, člověk, potřeboval-li se zorientovat, orientačními body byly vždy hospůdky, hostince, krčmy a obdobná zařízení. Věhlas daných podniků, jejich hostinských a lahodného moku nám prostě utkví v hlavě vždy víc, než název ulice. Abychom se tedy ve světě nikdy neztratili, pojďme si rozšířit své obzory prostřednictvím sběratelské hry, jejímž úkolem a cílem je, seznamovat nás jak s hospůdkami a širokou škálou nejen českého piva, tak i se zajímavostmi, které by neměly uniknout naší pozornosti.

Turistika s pivním režimem...

Zdibský pivovar

„Po 25 letech podnikání v obchodě a politické „kariéře“ v obci Zdiby jsem se rozhodl, že si udělám radost a uvařím si pivo. Chutnalo mě, chutnalo přátelům i známým a najednou to množství, které jsem vyráběl, přestalo stačit. Proto jsem se rozhodl, že bych mohl dělat radost i dalším lidem. Jak jinak než pivem!“, vypráví dnes majitel zdibského pivovaru Jiří Žáček. V areálu zámku Přemyšlení - Zdiby sídlilo ve druhé polovině dvacátého století tajné vojenské pracoviště s krycím názvem Výzkumný ústav přístrojů jaderné techniky.

Teď patří soukromému majiteli a právě s ním se Jiří Žáček dohodl a společně přebudovali budovu kotelny s komínem na nový pivovar. Zároveň Žáček absolvoval pivovarskou školu a při praxi v pivovaru Cobolis získal nejen zkušenosti při výrobě piva, ale i garanta pro značku Zdivar Tomáše Čierného. Zdibský pivovar byl po mnoha peripetiích otevřen 1. října 2021. Původně se počítalo s otevřením již začátkem roku, ale nepřál tomu jednak covid, navíc se přidala závist okolí. Pivovar prý smrdí (!), prohlásil jeden z okolních obyvatel a zorganizoval petici proti provozu. Naštěstí petice vyzněla do ztracena.

Stylový interiér restaurace připomíná, že sedíme v kotelně

a všude přítomná písmena Z, že pijeme ZZZdivar.

Na čepu můžeme kromě letního cykloejlu 7 ochutnat tato piva: Zámecká 10 - Název navazuje na pivní tradici vaření ve sklepech Přemyšlenského zámku z doby Marie Terezie.
11 Zlatý kopec - Název Zlatý kopec vznikl v našich počátcích při vaření piva v garáži na Zlatém kopci.
12 Le'žáček - Recept si vytvořil sládek dle vlastní chuti, speciálně k nedělnímu obědu. Pro méně bystré - sládek se jmenuje Žáček.

13 Hasič - Tmavé silné pivo, začmouzené jako hasič po požáru.

14 Splávek - Název vystihuje jak barvu, tak i velmi dobrou pitelnost. 11 APA Miami - vznikla při pokusu o vytvoření lehkého amerického piva na popud kamarádů, žijících právě na Miami.
My jsme sem v horkém zářijovém dni vystoupali od Vltavy z pivovaru Perron a myslím, že mohu za všechny zúčastněné prohlásit, že jsme byli se vším spokojeni. A jen my pivní stopaři víme, co všechno to obnáší. Třeba razítko :-).