Pojďte s námi Pivní stopou...

...ať už šlo o jakoukoli dobu, člověk, potřeboval-li se zorientovat, orientačními body byly vždy hospůdky, hostince, krčmy a obdobná zařízení. Věhlas daných podniků, jejich hostinských a lahodného moku nám prostě utkví v hlavě vždy víc, než název ulice. Abychom se tedy ve světě nikdy neztratili, pojďme si rozšířit své obzory prostřednictvím sběratelské hry, jejímž úkolem a cílem je, seznamovat nás jak s hospůdkami a širokou škálou nejen českého piva, tak i se zajímavostmi, které by neměly uniknout naší pozornosti.

Turistika s pivním režimem...

Náměštský pivovar

Nových minipivovarů v roce 2020 přibylo v Česku jen třicet - méně než v minulých letech, což se dalo vzhledem k "covidové" situaci čekat. Jedním z nich byl Náměšťský pivovar, založený na jaře roku 2020. Byl vystavěn v budově bývalé mlékárny postavené v roce 1939 pradědečkem současného majitele Romana Zbořila.

Pivovar se od počátku věnuje vaření spodně kvašených piv, prvním uvařeným byla světlá jedenáctka s názvem Kaprál, který odkazuje na pohádku "S čerty nejsou žerty".

Zavítali jsme sem z „konkurenčního“ pivovaru Jadrníček, když nám pan Zbořil po telefonu vstřícně otevřel o hodinu dříve.

V době naší návštěvy byl na čepu kromě Kaprála ještě pšeničný ležák Markytánka 12, ležák Maršál 12 a polotmavý Verbíř 12. Portfolio pivovaru doplňuje výčepní desítka Rytmistr a zcela nevojenská Medová 12. Technologie pivovaru se skládá z varny, ležáckého sklepa a dnes už téměř neviděných otevřených spilek - to vše nám majitel ochotně ukázal.

Ve dvoře pivovaru je útulné zahradní posezení, kde kromě piva můžete ochutnat pochoutky z udírny a grilu, což bohužel v březnu nepřipadalo v úvahu. A tak jsme seděli v hospůdce v patře a velice ochotně si nechali ujet vlak, neboť jsme k výborným pivům obdrželi i omluvný list pro všechny naše blízké.