Pojďte s námi Pivní stopou...

...ať už šlo o jakoukoli dobu, člověk, potřeboval-li se zorientovat, orientačními body byly vždy hospůdky, hostince, krčmy a obdobná zařízení. Věhlas daných podniků, jejich hostinských a lahodného moku nám prostě utkví v hlavě vždy víc, než název ulice. Abychom se tedy ve světě nikdy neztratili, pojďme si rozšířit své obzory prostřednictvím sběratelské hry, jejímž úkolem a cílem je, seznamovat nás jak s hospůdkami a širokou škálou nejen českého piva, tak i se zajímavostmi, které by neměly uniknout naší pozornosti.

Turistika s pivním režimem...

La Trappe - nejpřísněji střežená výroba piva

Z celkové nabídky klášterních piv vynikají právě trapistická piva. Mají svá dobře uchopitelná specifika a podmínky na jejich výrobu jsou velice přísné. Používají se výhradně přírodní suroviny a piva jsou produkována pod dohledem mnichů na území trapistických klášterů. Řád Trapistů pochází z Cisterciáckého kláštera La Trappe, situovaného ve Francii. V roce 1664 byl však řád shledán příliš liberárním a byla proto zavedena velice striktní pravidla. Během let se od dodržování mnoha pravidel opět upustilo, jedno však zůstalo beze změny. Kláštery musí fungovat soběstačně. Trapisté, stejně jako ostatní náboženské komunity, dříve vařili pivo pouze pro své vlastní potřeby. Dnes slouží produkce a prodej piva k financování provozu klášterů a také k získání financí na dobročinnost. Mnoho trapistických klášterů bylo zničeno během Velké francouzské revoluce a během světových válek. I přesto byli Trapisté nejaktivnějším náboženským řádem, co se týče produkce piva. Během posledních 300 let vzniklo devět trapistických pivovarů ve Francii, šest v Belgii, dva v Nizozemí a po jednom v Rakousku, Německu a Bosně. Sedm z nich je aktivních dodnes...

Připravujeme

  • PL028
    Prahou astronomickou aneb Výroční sch...
    Startuje za 3 týdny 1 den
  • SH035
    Třicátá pátá stopařská hospoda
    Startuje za 1 měsíc 2 týdny