Pojďte s námi Pivní stopou...

...ať už šlo o jakoukoli dobu, člověk, potřeboval-li se zorientovat, orientačními body byly vždy hospůdky, hostince, krčmy a obdobná zařízení. Věhlas daných podniků, jejich hostinských a lahodného moku nám prostě utkví v hlavě vždy víc, než název ulice. Abychom se tedy ve světě nikdy neztratili, pojďme si rozšířit své obzory prostřednictvím sběratelské hry, jejímž úkolem a cílem je, seznamovat nás jak s hospůdkami a širokou škálou nejen českého piva, tak i se zajímavostmi, které by neměly uniknout naší pozornosti.

Turistika s pivním režimem...

Velké pivovary vs. malé pivovary

Na území České republiky je 239 pivovarů, z toho těch velkých, průmyslových jen 43. V roce 1901 bylo v českých zemích celkem 800 pivovarů všech kategorií a uživily se. Pivovárek býval prakticky na každé vesnici. Jak je to nyní s rozvojem menších pivovarů? Mají šanci dlouhodobě obstát v rostoucí konkurenci? Mezi velkými a malými pivovary je zásadní rozdíl v použití technologií. Malé pivovary zásadně nepoužívají jakékoliv náhražky klasických surovin (maltózový sirup nebo cukr, stabilizátory pěny) a také nepoužívají technologii HGB (High Gravity Brewing) - laicky řečeno, následné ředění uvařeného piva vodou. Velké pivovary inovují, ale jinak než ty malé. Základními kritérii u velkých výrobců piva jsou objem výroby a její efektivita. Tyto pivovary investují do nových technologií, které jim na jedné straně umožňují monumentální objem výroby, ale na druhé straně neumožnují příliš velkou pestrost nabídky. V praxi to znamená, že velkopivovary nemohou riskovat, že navaří velký objem úplně nového druhu piva, který trh možná nebude akceptovat. Zaměřují se tedy víceméně na jeden pivní styl (spodně kvašený ležák) a inovace se odehrávají buď na úrovni jeho různé stupňovitosti, nebo v tom, že jednou je produkt filtrovaný anebo do výsledného produktu přidají pivovarské kvasnice nebo ovocný extrakt. Minipivovary konkurují pestrostí pivních stylů. V pondělí uvaří spodně kvašený český ležák, v pátek svrchně kvašený ejl a další den pšeničné pivo. Pivní světy těchto dvou subjektů jsou zásadně odlišné a fakticky se míjejí. Nicméně, díky pestrosti nabídky a tomu odpovídající reakci spotřebitelů ovlivňují malé pivovary chování těch velkých víc, než si myslíme. Obráceně to ale neplatí.

Připravujeme

  • PL028
    Prahou astronomickou aneb Výroční sch...
    Startuje za 3 týdny 1 den
  • SH035
    Třicátá pátá stopařská hospoda
    Startuje za 1 měsíc 2 týdny